dot_animation
19.4.2024
7:41

Unik vindmåleteknologi

introduceres på det globale marked 

DTU Vindenergi har solgt patenterne på sit spinneranemometer, der kan påvise krøjefejl på vindmøller og give en bedre produktion og et bedre afkast 

En unik og velafprøvet vindmåleteknologi, det såkaldte spinneranemometer, der kan påvise krøjefejl på vindmøller og således modvirke produktionstab og overbelastning, er udviklet af professor Troels Friis Pedersen fra DTU Vindenergi, Danmarks Tekniske Universitets videncenter for vindenergi på Risø. Og bliver nu introduceret på det globale marked.

Spinneranemometer-teknologien er patenteret på alle større vindmøllemarkeder verden over, og disse patenter har det schweiziske firma ROMO Wind AG med dansk division i Åbyhøj ved Aarhus overtaget mod visse fase- og royaltybetalinger til DTU Vindenergi. Firmaet vil markedsføre og sælge spinneranemometeret globalt både som en del af et optimeringsprogram til vindmølleejere og investorer og til producenter af nye vindmøller.

- Vi tror bestemt, at denne teknologi kan blive en vigtig ny opfindelse for vindmølleindustrien – en opfindelse, som på en meget kosteffektiv måde vil give en bedre produktion og et bedre afkast til vindmølleejerne og investorerne, siger Søren Mouritsen, adm. direktør i ROMO Wind AG, der har netop en generel forbedring af vindmøllers produktion og afkast som sit erklærede mål og fokuserer på tekniske og driftsmæssige optimeringer af eksisterende vindmølleparker.

Foran vindmøllens rotor

Professor Troels Friis Pedersen opfandt den nye vindmåleteknologi i 2004. I modsætning til de instrumenter, som anvendes i dag til at styre en vindmølles korrekte placering op mod vinden – kaldet at krøje, og som alle placeres på nacelletaget bag vindmøllens rotor, anbringes spinneranemometeret foran rotoren. Det betyder, at den måler vindens hastighed og retning meget nøjagtigt, når vinden rammer rotoren. Den er nemlig ikke udsat for kraftig turbulens fra rotoren, ligesom de nuværende instrumenter er det og derfor giver unøjagtige aflæsninger. Og er krøjeevnen blot nogle få grader forkert, medfører det markante tab af produktion fra vindmøllen.

Fordi spinneranemometeret ikke er påvirket af rotorturbulens, er det stabilt i alle vindforhold. Og desuden nemt at montere og vedligeholde. Mange års forskning hos DTU Vindenergi viser, at spinneranemometeret har potentiale til markant at reducere tab og belastninger på vindmøller fra vinden.

Et krøjestyringskit

I løbet af 2013 forventer ROMO Wind AG at introducere et krøjestyringskit, der er enkelt at installere på eksisterende vindmøller og kan anvendes til at kontrollere vindmøllers krøjeevne. Det er i øvrigt firmaets håb, at spinneranemometer-teknologien på sigt bliver standard på alle vindmøller.

Forsætter sin forskning 

Som en del af aftalen med DTU Vindenergi skal ROMO Wind AG også finansiere og videreudvikle teknologien i samarbejde med det danske videncenter for vindenergi, der er det største af sin art i verden. Med dette i ryggen kan DTU Vindenergi fortsætte sin forskning inden for bl.a. krøjestyring og powercurve målinger.

Februar 2012

 

Spinneranemometeret placeres foran vindmøllens rotor og måler derfor vindens hastighed og retning meget nøjagtigt, når vinden rammer rotoren.

Søren Business Photo.jpg 863x

Søren Mouritsen, adm. direktør i ROMO Wing AG.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: