dot_animation
29.3.2024
13:47

En 3D printer i alle hjem

Aalborg-firmaet Create It Real vil gøre det muligt for os alle selv at producere en masse ting derhjemme

Den dag er ikke fjern, hvor man selv producerer den lille plastikdims, der er gået i stykker og er skyld i, at opvaskemaskinen ikke længere fungerer som den skal. Hvor man derhjemme producerer stellet til sine nye briller. Og mange, mange andre ting. Det er et fremtidsperspektiv, som også åbner op for fremstilling af organer til ens egen krop ved brug af egne celler.

Den fremtid arbejdes der intenst på at skabe i et kælderlokale i det østlige Aalborg. Her bor Jérémie Pierre Gay. Franskmand, der har været aalborgenser de sidste godt otte år. Kælderen i hans og hans danske kærestes hus er ”domicil” for hans fire år gamle firma, Create It Real, som arbejder ud fra en klart defineret målsætning: 

Der skal være en 3D printer i alle hjem.

3D printere anvendes allerede i industrien. De er effektive, men også store og dyre i både anskaffelse og drift. Create It Real vil gøre disse printere tilgængelige for os alle. Og har prototypen klar.

Skal kunne købes i Bilka

- Det er min vision, at en 3D printer i nær fremtid skal kunne købes i Bilka for 500 kr. En pris på 2-3.000 kr. er nok mere realistisk til at begynde med, men efterhånden som den vinder indpas på markedet og bliver lige så almindelig som de 2D printere, der kan købes i Bilka og andre varehuse i dag, skal prisen gerne falde til det nævnte niveau. Vi har fokus på low cost og satser på det private marked og de mindre virksomheders behov for en 3D printer. I industriel udgave vil vores 3D printer formentlig komme til at koste omkring 50.000 kr., fortæller Jérémie Pierre Gay, der har taget en master i multimedier på Aalborg Universitet og efterfølgende har arbejdet som softwareingeniør i firmaet TTP.com, hvor han udviklede operativsystemer til mobiltelefoner. Efter at dette firma var blevet opkøbt af Motorola, arbejdede han i 3½ år som projektleder med at udvikle low cost mobiltelefoner sammen med ca. 80 andre Motorola-ingeniører rundt om i verden.

Da Motorola lukkede, og han blev fyret, besluttede han i 2008 at etablere eget firma inden for 3D printere. Efter seks måneders undervisning i start af egen virksomhed på Aalborg Universitet blev Create It Real en realitet.

Fra tegning til færdigt produkt

- Alle mennesker er kreative og kan derfor have glæde af en maskine, som kan gå direkte fra 3D tegning til færdigt produkt. Desuden findes der i dag software, som kan bruges af alle til at lave 3D tegninger. Og ellers kan man finde mange tegninger på internettet, hvor der helt sikkert bliver endnu flere tilgængelige i fremtiden, når 3D printeren er kommet ud at stå i alle hjem, siger Jérémie Pierre Gay.

Processen i en 3D printer er kort fortalt: Styret af software ”skæres” (overføres) lag efter lag af computertegningen og bygges op lag på lag i smeltet plastik til det færdige produkt i printeren.

3D eksperter på godt to år

De første godt to år har Jérémie Pierre Gay og hans medarbejdere (”vi er nørder inden for software og elektronik”) brugt på at lære 3D teknikken at kende, ”lege” med den og bygge den op i en skala, som passer til ganske små 3D printere.

- Vi har prøvet mange ting og kan nu kalde os 3D eksperter, siger han og fortsætter:

- Med prototypen på vores 3D printer klar er det næste, vi skal arbejde med, hvordan vi kommer til at tjene penge på den. Det ligger fast, at vi ikke selv vil producere printeren, men vil fokusere 100 pct. på R&D – udvikling af printere, udvikling af materialer osv. Derfor bliver vores kunder de virksomheder, der kan producere printeren til lave priser og stå for marketing, salg og distribution. Vi er i gang med de første forhandlinger og arbejder på at tilpasse vores printer i detaljer, så den bliver nem og hurtig at masseproducere.

Pakkeløsning incl. patent

Jérémie Pierre Gay og hans salgsfolk går ud og sælger en pakkeløsning til disse kunder – en pakke bestående af en prototype, en elektronisk platform, software, knowhow og patentrettigheder.

- Vi har valgt at have patentet på plads på forhånd, fordi kunderne under alle omstændigheder skal bruge patentet, og fordi det betyder, at potentielle kunder ikke skal bekymre sig om andet end at få gang i produktionen og afsætningen, pointerer Jérémie Pierre Gay, der i udviklingen af printeren har fokus på hastighed og kvalitet med det formål at reducere tiden, det tager at printe et produkt. 

Organ printing

Create It Real deltager sammen med Teknologisk Institut i et EU-projekt, der skal udvikle 3D teknologierne til at kunne håndtere de nye materialer, der opstår, når man inkorporerer materialet graphen – populært kaldet ”vidundermaterialet” – i plastmaterialer.

- Vi arbejder desuden på electronic printing, idet vi ved at printe med flere materialer på én gang eksempelvis kan arbejde med ledende og ikke-ledende materialer på samme tid og dermed printe elektriske komponenter. Og vi er klar til at gå i gang med udvikling af organ printing, hvor man bygger et menneskeligt organ op ved hjælp af en persons egne celler og fremstiller f.eks. en ny lever til vedkommende. Eller fjerner en kræftramt del af leveren og erstatter den med et nyt stykke lever. Vi er lige nu – sammen med universiteterne i Aalborg og Gent i Belgien – ved at søge finansiering til organ printing, fortæller Jérémie Pierre Gay.

Syv nye medarbejdere

Hans forventninger til fremtiden kommer bl.a. til udtryk i den kendsgerning, at syv nye medarbejdere netop er tiltrådt og har skullet ”klemme sig ned” i de snævre omgivelser. I alt 15 medarbejdere er der nu i Aalborg-firmaet, der gør det, firmaet hedder:

Create It Real.

Februar 2013

 

”Det er min vision, at en 3D printer i nær fremtid skal kunne købes i Bilka for 500 kr.”, siger Jérémie Pierre Gay, der her ses med prototypen af printeren.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: