dot_animation
25.4.2024
2:59

Dansk biotek forener kræfterne

Nyt udviklingscenter betegnes som internationalt banebrydende og skal gøre bioteknologisk produktion endnu mere konkurrencedygtig 

BIOPRO er et nyt udviklingscenter, som skal skabe arbejdspladser og vækst ved at gøre bioteknologisk produktion endnu mere konkurrencedygtig. Centret ligger i Kalundborg, og kredsen bag det er CP Kelco, DONG Energy, DTU, Københavns Universitet, Novo Nordisk og Novozymes. Projektet er finansieret af Region Sjælland, EU og af partnerne, og det administreres af innovationsmiljøet og udviklingsselskabet CAT.

Danske virksomheder er blandt verdens førende inden for bioteknologi, og dansk bioteknologisk forskning er ligeledes internationalt anerkendt. Men konkurrencen fra andre lande er stigende, og det nye udviklingscenter i Kalundborg skal være med til at fastholde og udbygge Danmarks position.

Kim Ove Olsen, administrerende direktør i CAT, ser BIOPRO som et godt eksempel på den indsats, CAT leverer.

- Vi har en klar regional opgave, og BIOPRO er et smukt eksempel på et projekt, hvor vi har været med fra starten, og hvor vi kan skabe mere dynamik i Region Sjælland, siger han.

Toårigt projektsamarbejde

BIOPRO, der i første omgang er et toårigt projektsamarbejde mellem førende biotekvirksomheder og universiteter, skal udvikle løsninger på nogle af de udfordringer, som bioteknologisk produktion står overfor. Ambitionen er at reducere det nuværende råvare- og energiforbrug markant, samtidig med at udbyttet bliver væsentligt forøget.

Gevinsten vil være en mere bæredygtig produktion og en mere konkurrencedygtig industri. Det skal være med til at skabe grundlaget for nye arbejdspladser i den bioteknologiske produktion og i en række følgeindustrier og serviceerhverv.

Forsøg i fuld skala

Jesper Bryde-Jacobsen, der er direktør for BIOPRO, betegner projektet som internationalt banebrydende.

- For det første er partnerne i samarbejdet sværvægtere på deres respektive områder, og for det andet har vi med placeringen på Sjælland adgang til at gennemføre forsøg i fuld skala på de anlæg, der tilhører CP Kelco, DONG Energy, Novo Nordisk og Novozymes. En så tæt kobling mellem forskning og produktion er unik, siger han og tilføjer:

- Vi forventer derfor også at kunne tiltrække udenlandske virksomheder og forskere, der kan være med til at udvikle teknologien yderligere. Ambitionen er helt klart at skabe en international klyngedannelse, sådan som det bl.a. kendes fra it-industrien.

20 projektmedarbejdere

BIOPRO bliver i første omgang fysisk placeret i tilknytning til Novo Nordisks og Novozymes’ produktionsanlæg i Kalundborg og har fra starten tilknyttet ca. 20 projektmedarbejdere.

Februar 2013

  Jesper Bryde-Jacobsen, direktør for BIOPRO udviklingscenter.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: