dot_animation
26.4.2024
12:14
Søg på brancher
facebook

Danmarks mest intelligente energiby

Smart City Kalundborg giver bl.a. svaret på, hvordan vi får mest muligt ud af den vedvarende energi, uden at det går ud over forsyningssikkerheden

Solcelleanlæg vil i fremtiden stå for en stadig større del af den danske el-produktion, og bliver denne el-produktion udnyttet korrekt, vil den ikke kun være til gavn for den enkelte ejer af et solcelleanlæg, men også udgøre en betydelig samfundsmæssig fordel. Solcelleanlæg producerer nemlig mest energi om dagen, hvor også virksomhederne forbruger mest, og energien fra disse anlæg vil, foruden at give en markant miljømæssig gevinst, bidrage til at sænke energipriserne, til gavn for hele samfundet.

I dag er de enkelte forbrugeres og virksomheders strømforbrug ikke koordineret med ledningsnettet. Det store spørgsmål er, hvordan energiselskaberne kan indrette ledningsnettet, så man får mest muligt ud af den vedvarende energi, der kommer decentralt fra sol, vind og biomasse, uden at det går ud over forsyningssikkerheden. 

Aflæser det aktuelle energibehov

Dette spørgsmål skal projektet Smart City Kalundborg bl.a. give svar på. Projektet omdanner Kalundborg til Danmarks mest intelligente energiby, dvs. en by med en energiforsyning, der aflæser det aktuelle energibehov, regulerer produktionen derefter og optimerer forbruget af el ud i den enkelte husstand eller virksomhed.

Kommunens beboere ses som fleksible "prosumers". Det betyder, at de både fungerer som forbrugere, der kan "justere deres elforbrug", og som leverandører af elektricitet tilbage til nettet. Det skal for eksempel være muligt at styre tidspunktet for opladning af elektriske apparater såsom varmepumper og elbiler, så det sker på tidspunkter, hvor der er overskydende elektricitet (eksempelvis fra vindmølleparker eller store solcelleanlæg), og hvor presset på elnettet er laveste - og elektriciteten derfor billigst.

Projekt til 100 mio. kr.

Gaia Solar A/S er udvalgt til at bidrage med viden om vedvarende energi og i særdeleshed om energi fra solcelleanlæg til det 100 mio. kr. store projekt, som energiselskabet SEAS-NVE og Kalundborg Kommune står i spidsen for det. Projektet skal løbe over tre år og giver en enestående mulighed for at afprøve teoretiske løsninger i praksis. Målet er at fremkomme med en model, der kan kopieres i andre byer.

Smart City Kalundborg er støttet af EUDP – statens Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Udover SEAS-NVE, Kalundborg Kommune og Gaia Solar A/S, deltager Dansk Energi, ABB, Gridmanager, DONG Energy, Danfoss, Schneider Electric, CLEVER, Spirae.dk og CleanCharge i konsortiet.

Projektet forventes at gå i gang efter sommerferien 2012.

Juli 2012

  Solcelleanlæg producerer mest energi om dagen, hvor også virksom-hederne forbruger mest.