dot_animation
19.4.2024
12:22
Søg på brancher
facebook

Ny type fiberarmeret komposit

Kastrup A/S skal  levere en ny generation af fiberarmerede komposit vinduer til Struer Boligselskabs nye grønne projekt af lavenergiboliger

For kort tid siden vandt de midt- og vestjyske vinduesfabrikker under navnet Kastrup A/S en ordre på knap 17 mio. kroner til et boligprojekt i Christianshavns-kvarteret i København. Og nu har virksomheden sikret sig den største opgave i Danmark af sin art med en ny type af fiberarmeret komposit.

Der er tale om levering af vindues- og dørelementer til i alt 184 nye boliger i Struer Boligselskabs Afdeling 1. Den store ordre er kun første delaftale på Afdeling 1, og leverancen kan potentielt blive større endnu, hvis Kastrup A/S også skal levere til de resterende afdelinger i projektet.

- Ordren er bestemt med til at lægge en god bund for vores produktion af komposit vinduer og døre på fabrikken i Holstebro, udtaler Lasse Kastrup, direktør i Kastrup A/S.

Formel1 biler, fly og nu vinduer

For kort tid siden introducerede virksomheden den nye type af komposit vinduer. De er udført som plastbelagt, fiberarmeret komposit med særdeles gode egenskaber med hensyn til isolering, stabilitet, holdbarhed og vedligeholdelse. Isoleringsevnen er ifølge firmaet så gode, at vindueselementets U-værdi med tre-lags energiruder kommer helt ned på 0,83.

Fiberarmeret komposit består af et grund- og et fiberforstærket materiale. På grund af vekselvirkninger mellem de to materialer forbedres varme- og stabilitetsegenskaberne. Fiberarmeret komposit kan derfor klare meget høje belastninger og er nok mest af alt kendt for, at det anvendes i formel 1 biler og fly – og nu også i vinduer. Fordelene ved det meget formstabile komposit er, at det gør det muligt at indstøbe flere kanaler med stillestående luft end i stålarmeret plast. Det er i høj grad den stillestående luft, der er med til at holde på varmen. Tidligere benyttede man plast med jernarmering.

Grøn profil

Selve boligprojektet bygger på en klar bæredygtig strategi med øget fokus på bl.a. genbrug, energioptimering, lavenergistatus og dermed lave driftsudgifter.

Kastrups fabrik for kompositvinduer genanvender både profilrester og spåner fra produktionen. Et stort plus ved fiberarmeret komposit er nemlig, at det er 100 pct. genanvendeligt. Alle dele af vinduet kan anvendes i den videre bearbejdning, og intet går til spilde. Selv resterne fra profilerne, der skæres af under produktion af vinduerne, genanvendes.

- Generelt er der stor fokus på bæredygtighed og genbrug i hele projektet. Jeg tror bestemt også, at det var på det grundlag vi vandt opgaven. Vi har en grøn profil, der går rigtig godt i spænd med Struer Boligselskabs bæredygtige strategi for projektet. Samtidig betyder vores vinduers gode U-værdi, at deres evne til at holde varmen inde i huset er stor, og at de kommende beboer derfor kan forvente en lav udgift til varme, forklarer Lasse Kastrup.

Danskejet

Kastrup A/S er en danskejet virksomhed, der producerer vinduer og døre på  fabrikker i henholdsvis Skive, Holstebro og Vildbjerg. Produktionen omfatter vinduer i både plast, komposit, træ og træ-alu.

Juli 2013

  Lasse Kastrup, direktør i Kastrup A/S.