dot_animation
19.4.2024
14:10
Søg på brancher
facebook

EU-millioner til projekt om
reducering af vinduers varmetab

Teknologisk Instituts projekt ”Winsmart” var i konkurrence med 21 andre projekter fra hele Europa

Teknologisk Institut har netop fået bevilget cirka 28 mio. kr. til projektet ”Winsmart”, der skal udvikle en prototype på et vindue, som kan bruges i fremtidens byggeri. Målet er at komme ned på en U-værdi på 0,3 og samtidig designe en konstruktion, der reducerer vægten af vinduerne.

For at nå målene skal der arbejdes med forbedringer af både rude og ramme. Moderne energiruder er fyldt med gas, som isolerer bedre end almindelig luft, men man vil kunne opnå endnu bedre isoleringsevne ved at skabe vakuum mellem glassene. Desuden skal der arbejdes med andre områder som eksempelvis lysindfald og ikke mindst udvikling af en ramme, hvor forskerne vil anvende nye højisolerende materialer sammen med træ eller andre biobaserede materialer.

”Winsmart” forventer at have vinduer færdigudviklede og klar til produktion indenfor fem til ti år.

Internationalt konsortium

Projektet var i konkurrence med 21 andre projekter fra hele Europa. Centerchef Niels Morsing fra Træ & Miljø hos Teknologisk Institut mener, at en væsentlig grund til, at ”Winsmart” løb med millionerne, er, at Teknologisk Institut har formået at stille et internationalt konsortium op med stor faglig dybde og bredde, hvilket er nødvendigt for at nå de ambitiøse mål.

- Vi har både glas-og vinduesproducenter med samt forskningsinstitutioner med virkelig dybdegående viden omkring både ruden og rammen, forklarer Niels Morsing og tilføjer, at projektet samarbejder med virksomheder og forskningsinstitutioner i bl.a. Danmark, Tyskland, Schweiz, Slovenien og Belgien.

Marts 2013