dot_animation
29.3.2024
1:46
Søg på brancher
facebook

Opfindelse giver flæskestegen sprøde svær

Det forventes, at den nye kamridser kan hente slagteriarbejdspladser tilbage til Danmark

Frustrationer har ødelagt julestemningen i mange danske hjem, når sværene på flæskestegen ikke ville tage farve og blive knasende sprøde. Det problem er løst nu. Ny teknologi udviklet af DMRI, Teknologisk Institut ridser flæskestegen til perfektion, og det er hele hemmeligheden bag de sprøde svær.

Danish Crown i Herning har netop startet en fuldskala test af den fuldautomatiske maskine, som ridser sværene i svinekammene.

- Maskinen er udviklet på bestilling fra slagterierne og tegner til at blive en stor succes. Det er nemlig lykkedes at konstruere en maskine, der på en gang forbedrer kvaliteten og samtidig letter arbejdet med at ridse kammene. Hidtil har det ellers været et meget belastende job med mange uhensigtsmæssige løft og drej for slagteriarbejderne, siger seniorkonsulent Jens Scheller Andersen fra DMRI, Teknologisk Institut.

Positive tilbagemeldinger

Maskinen blev sat i drift i november. Hos Danish Crown i Herning slagter man over 30.000 svin om ugen. En produktion der bl.a. kan blive til 100.000 flæskestege.

- Vores egne kokke har testet kvaliteten af ridserne, inden vi for alvor tog den i brug, og deres tilbagemeldinger var udelukkende positive. At maskinen så samtidig letter arbejdet og forbedrer arbejdsmiljøet er helt fantastisk, siger fabrikschef Kaj Meldgaard fra Danish Crown i Herning.

Definitionen på perfekte ridser i en svinekam er, at de skal være så dybe som muligt uden at der er ridset igennem til kødet. Rent teknisk virker den nye kamridser sådan, at svinekammene kommer til maskinen liggende med sværen nedad. I maskinen ridser en roterende kniv sværen på tværs, hvorefter kammene forlader maskinen og bliver kontrolleret. Den hurtigskærende kniv er af ekstrem høj kvalitet og skiftes en gang dagligt. Maskinen er lydsvag (<75 DB(A)) og bruger kun ganske lidt strøm (<1,2 kW).

Foregår i Tyskland

Så snart In-Line kamridseren bliver udbredt på de danske slagterier – formentlig sidst i 2013 - forventes det, at det meste af ridsearbejdet kommer tilbage til Danmark. I dag udføres en stor del af det manuelle arbejde med flæskestegene i Tyskland.

Projektudviklingen er finansieret af svineafgiftsfonden, SAF, og kamridseren er patentanmeldt af DMRI. DMRI, Danish Meat Reseach Institute, er en del af Teknologisk Institut og er verdens største og internationalt førende videncenter indenfor forskning og innovation i animalske fødevarer.

December 2012

 

In-Line kamridseren forbedrer kvaliteten og letter arbejdet med at ridse kammene.